fbpx

Fukt i vägg

Fukt i väggen - vad ska jag göra?

Fyll i formuläret så ringer vi upp!

Fyll i formuläret så ringer vi upp!

Börja med att rengöra väggen

Om du upplever symptom på fukt i väggen är det viktigt att reagera eftersom det är ohälsosamt att leva i en miljö med mögel och svamp. Det kan bland annat orsaka problem med allergi, huvudvärk och luftvägssjukdomar.

Med det är en sak att upptäcka fukten i väggen och veta att det är hög tid att agera, och en helt annan att veta vad man ska göra. Om det finns områden på väggen som är angripen av mögel, så ska det avlägsnas så fort som möjligt. Om det är ett mindre område kan du själv tvätta bort möglet med till exempel ett klorhaltigt rengöringsmedel.

Men om det däremot handlar om ett större område på väggen, som drabbats av mögel, är det bäst att rådfråga experter, eftersom vi vet hur man får bort fukt i väggen mest effektivt.

Hos Nanostone erbjuder vi en gratis fuktkoll där vi mäter fukten och undersöker om du har uppstigande fukt i väggen eller andra fuktproblem.

Ta bort fukt i väggen på lång sikt

Dessvärre räcker det inte med att avlägsna det synliga möglet på väggens utsida eftersom den bakomliggande fukten kommer att göra att det förr eller senare bryter fram igen. En långtidsverkande lösning är att använda elektroosmose, vilket är det Drystone gör.

Då vänds polerna i väggen så att den negativa laddningen kommer att vara vid marken och den positiva laddningen längst upp på väggen. Eftersom vatten alltid dras till den negativa laddningen kommer vattnet nu att ledas ned i marken och på så vis slipper du fukt i väggen. Efter 3-6 månader kommer det inte längre att finnas fukt i väggen. Om du inte upplever någon förbättring under denna period erbjuder vi pengarna tillbaka.

Även om fukten är borta, ska DryStone Systemet fortsätta vara igång, eftersom du då får fuktfria väggar i upp till 20 år – helt utan något underhåll av maskinen. Du kan läsa mer om de många fördelarna med DryStone System här.

Tar den bort fukt i alla slags väggar?

DryStone Systems kan avfukta alla typer av byggmaterial såsom sten, betong och mursten. Speciellt mursten är ett mycket populärt byggmaterial på grund av dess isolerande effekt och hållbarhet, men tyvärr kan fukt försvaga dessa goda egenskaper. Det kan leda till en dyrare värmeräkning samt ett behov av löpande reparationer – dessa kostnader sparar du när du implementerar ett DryStone System.

Hur installerar man Drystone systems?

Installationen av DryStone System är väldigt enkel. Det krävs varken grävning i marken eller borrning i väggen. Dessutom finns det inga kemikalier eller ledningar involverade i denna slags avfuktning. Installationen kräver bara ett eluttag.

​Ring på telefon 040-643 54 00 eller skriv upp dig för en gratis fuktkoll så tar vi reda på vilket behov du faktiskt har.

Hur mäter jag fukt i väggen?

Du kan mäta fukten med en fuktmätare. Om du inte har en fuktmätare och är osäker på om du har problem med fukt, så kommer vi på Nanostone gärna ut och mäter åt dig.
Om du har problem med fukt kan man oftast se det som skuggor på väggen från uppstigande fukt, målarfärg som flagnar, saltutfällningar eller källarlukt (mögellukt).

Varifrån kommer fukten?

I 90 % av fallen kommer fukten underifrån (uppstigande fukt). Det ser man typiskt i äldre hus där man inte har fuktspärr. Det kan också komma från sidan av källaren, där väggarna ofta är mer blöta än väggarna inne i huset.
I enstaka fall kan det också bero på att vattennivån är hög.

Hur förhindrar jag fukt i väggen?

Vi rekommenderar att man sätter upp Drystone. Det är en billigare och enklare lösning än ett alternativt omkrets avlopp.
Hos Nanostone rekommenderar vi till och med att man undviker mattor på golven i källaren samt undviker att använda diffusionsöppen målarfärg på fasaden inomhus. Ställ inte heller sängar eller skåp direkt in mot väggen.