fbpx

När använder man stentvätt?

När använder man stentvätt?

Behöver du professionell rådgivning?

– Bli uppringd

Behöver du professionell rådgivning?

– Bli uppringd

Alger och kakelpest

Stentvätt är lösningen när altanen eller stengången i trädgården eller på uppfarten angrips av alger och lavar, eller det man kallar kakelpest. Det är viktigt att du rengör stenplattorna med en stentvätt så snart du upptäcker angreppet. Om du väntar för länge kan det förkorta din stenbeläggnings livstid med flera år.

Det ser inte särskilt snyggt ut när stenplattorna på terrassen eller i trädgården väl har blivit igenklistrade med alger och lavar. Det ger en ful beläggning på plattorna som, tro det eller ej, har sitt ursprung i mikroskopiska växter och lavar.

Det börjar som en tunn hinna som oftast är kraftigast på ställen där stenplattorna ligger i skugga. Om du har marksten på norra sidan av huset, är det oftast där alger och kakelpest dyker upp. När det börjar synas går det fort. För om plattorna ligger på ställen där det är mörkt och fuktigt så får alger och lavar de bästa villkoren för att växa.

Alger och lavar är början på slutet för dina stenplattor. Om algerna får lov att gro blir det snabbt lättare för andra och större växtligheter att rota sig på plattorna. Rötterna tränger ned i plattorna och ned i de sprickor och fogar som finns mellan dem.
Det öppnar upp för att fukt och vatten kan rinna ned under stenplattorna, vilket kan få underlaget under plattorna att sjunka ihop. Därför börjar stenplattorna ligga löst eller vippa så man går och snubblar på kanterna.

Om det är riktigt illa, kan du riskera att få frostskador i stenbeläggningen så snart det blir vinter och frosten kommer. Fruset vatten fyller mer än i flytande form. ​Så när vattnet kristalliseras till is kan underlaget skrida och stenplattorna kan till och med spricka.

​Åtgärda med en stentvätt så snart du upptäcker algerna

Vill du slippa lägga om stenplattorna tidigare än beräknat är det viktigt att du agerar med en stentvätt så snart du ser de första algerna. De dyker oftast redan upp under de första par åren efter att stenen lagts.

Hos de flesta byggmarknader kan du hyra nödvändiga maskiner för stentvätt samt köpa ett kemiskt rengöringsmedel som tar kål på algerna. Tyvärr är denna form av stentvätt inte så miljövänlig som producenterna gärna vill ge intryck av.

​Välj en professionell, miljövänlig lösning

Om du vill ha en mer miljövänlig lösning bör du kontakta ett professionellt företag. Dessa utför ofta en mekanisk stentvätt utan användning av något annat än vanligt vatten.

Först bearbetar man området med en specialdesignad maskin som skonsamt tar bort alger, lavar och andra växtligheter från stenplattorna. Trots att maskinen till och med når ända ned i sprickorna mellan plattorna, efterlämnar den inga märken eller skador på plattorna. Efter utförd mekanisk rengöring tvättas stenplattorna med en högtryckstvätt – även det görs med vanligt vatten.
När området har torkat rekommenderar vi att du får en impregnering, som lägger en nanoteknologisk hinna ovanpå plattorna. Det gör det svårare för vatten att tränga ned och det kan istället lättare rinna av plattorna.

Det blir också svårare för alger och lavar att få fäste. Detta gör att altaner och uteplatser med marksten håller sig rena och algfria i många år – och du slipper byta ut plattorna i tid och otid.