fbpx

Så får du ut det mesta av din stentvätt

Så får du ut det mesta av din stentvätt

Behöver du professionell rådgivning?

– Bli uppringd

Behöver du professionell rådgivning?

– Bli uppringd

Gör något åt alger och kakelpest i tid

​Har stenplattorna angripits av alger, lavar eller mossa? Då är det bara att få dem rengjorda. Annars går det inte lång tid innan du drabbas av lösa plattor, kanter som sticker upp och kanske till och med spruckna stenplattor. Kom också ihåg att impregnera stenplattorna efter avslutad stentvätt. På så vis kan du lättare förhindra tillväxt av alger och lavar, eller det som kallas kakelpest, i framtiden. Så du kan njuta av din marksten i många år till.

Kommer du ihåg hur fina dina stenplattor var när de lades? Då låg de helt rakt och hade en snygg och ren yta. Om det var några år sedan, så ser stenbeläggningen säkert inte riktigt likadan ut längre. Speciellt inte om den ligger mot norr eller i skuggan av trädgårdens träd eller andra stora planteringar.
Då har det säkert bildats en grön och mörk hinna på plattorna. I alla fall på dem som inte får sol varje dag. Det är alger. Det är den första indikationen på att du bör göra något åt dina stenplattor om de ska hålla i så många år som du hade tänkt dig.

Alger är små encelliga växter som kommer flygandes med vinden. De försöker rota sig där de landar. De kan nästan växa var som helst. Men särskilt där det är fuktigt och skuggigt. Då brer de ut sig snabbt och växer sig större.
Det är ganska fult och det värsta är att algerna ger andra växtligheter bra villkor att frodas, som t.ex. lavar som också är känt som kakelpest. De växer lika fort som algerna och kan ge stenplattorna en massa olika missfärgningar som färgmässigt varierar från gulaktigt till de helt svarta.

​Alger och lavar släpper fram vattnet

​Problemet med alger och lavar är att de håller på fukt. Samtidigt tränger rötterna ned i ytan på stenplattorna och ned i sprickorna mellan dem. Därmed släpps fukt och vatten fram så det kan komma ned i gruset under stenplattorna.
Det gör att underlaget blir instabilt och inom kort kan plattorna bli sneda eller sjunka. Eller så kan plattornas kanter sticka upp lite här och där, som du sedan går och snubblar över.
Om du inte gör något åt detta kommer det inte ta lång tid innan mossa och ogräs rotar sig. De har ännu större rötter, vilket i ännu större grad öppnar upp för vattnets tillgång till underlaget. Samtidigt blir plattorna hala att gå på och om du har otur får du frostsprickor i stenbeläggningen så snart vattnet fryser till is på vintern.

Impregnering är det bästa du kan få efter din stentvätt

Ska du göra något aktivt, ska stenplattorna rengöras från alger och lavar, så snart du upptäcker det. Därmed undviker du att de växer sig så stora att större växter kan få fotfäste på din uteplats.
Efter rengöringen rekommenderar vi att du impregnerar stenplattorna. Det lägger en skyddande nanoteknologisk hinna på plattorna, vilket förhindrar fukt från att tränga ned och gör det lättare för vattnet att rinna av.
Så det bästa du kan göra efter rengöring av dina stenplattor, är att få dem impregnerade. ​Då håller de sig rena och fina och jämna i många år framöver. Du kan med fördel också välja att få en årlig service som säkerställer att växtlighet i fogarna håller sig borta. Med en årlig servicebehandling kan du få upp till 15 års garanti på resultatet av din stentvätt.

 

Indhent et tilbud på fliserens på nedenstående kontaktformular