fbpx

Takfärg

Takfärg som bekämpar läckage

Takfärg – Få taket att se nytt ut

Läcker ditt tak eller behöver du byta takpapp? Då kan du istället överväga en takmålning, även kallat tätskikt. Med takfärg får du ett vattentätt tätskikt, som stänger igen alla slags hål i taket.

Läs mer här om hur mossa och alger kan orsaka läckage på taket.

Längre hållbarhet med takfärg

Vi erbjuder takfärg i form av tätskikt eftersom detta är en bättre och mer effektiv kvalitetslösning än den vanliga takfärgen. Takfärg är gummitak av polyuretan som vi med stolthet kan erbjuda som en av våra absoluta kärnkompetencer.

Vanlig takfärg har en beräknad livstid på cirka 5 år jämfört med tätskikt som har en beräknad livstid på cirka 25 år. Den beräknade livstiden är både noggrant testad och CE-märkt. Dessa siffror talar väl sitt tydliga språk.

Tätskikt är relativt nytt på marknaden. Förr var det mycket vanligare att man använde takpapp istället för tätskikt, vilket betyder att materialet läggs ut i långa banor och anpassas och skärs till vid kanterna, vilket därmed inte ger en garanterad vattentäthet.

Nanostone använder ett tätskikt av polyuretan som är 100% vattentätt. Det är en fördel på platta tak, där det lätt uppstår vattensamlingar. Tätskiktet ger en sammanhängande yta där alla eventella läckage tätas. Det är möjligt eftersom tätskiktet är ett flytande material och därmed kan inte vatten rinna in under tätskiktet. Därför är ett tätskikt nödvändigt om ditt tak har fått små hål eller har andra småskavanker. Läs mer om hur vi utför takreparationer.

Takfärgen levereras av företaget Polyma ApS som är miljögodkända. Hos Nanostone värnar vi nämligen om miljön.

Applicering av takfärg

Takfärg går enkelt och snabbt att applicera på ditt tak – även på tak med diverse installationer. Det flytande materialet fördelas på taket, varefter det jämnas ut och därefter härdas.
Innan man applicerar takfärg gör man en rengöring av taket och lägger armeringsduk i skarvarna. Härefter applicerar man första och andra lagret gummitak av polyuretan. Processen avslutas med ett top coat. Allt detta ser till att kvaliteten av tätskiktet är i topp.

Hög elasticitet med tätskikt

​Dessutom mjukar inte materialet vid höga temperaturer, vilket man annars kan uppleva på sommaren. Polyuretan innehåller nämligen Duroplast som bidrar till en hög värmebeständighet. Materialet är även motståndskraftigt mot frost vilket är en fördel vintertid.
Det betyder att takfärg har hög elasticitet och klarar temperaturer från – 40 till + 90 grader celsius. Därför kommer man aldrig att uppleva samma sak som med takpapp, som blir klistrigt på sommaren och fryser, samt eventuellt spricker på grund av frost, på vintrarna. Något som sliter oerhört mycket på ett tak. Takpapp är därför inte lämpligt varken på sommaren eller vintern.

Takfärg tål trafik

​På grund av ovanstående – med värmebeständigheten – tål takfärg trafik hela året. Taket kommer inte att mjukna och därför är det lämpligt att gå på utan att det tar skada. Materialet gör även ditt tak slit- och stötabsorberande samt ljuddämpande.

Undvik fukt i din byggnad med tätskikt

​Tätskiktet har en ljuddämpande effekt, vilket gör att kraftigt regn/hagel eller liknande inte kommer att kunna höras. Samma sak gäller oljud från installationer på taket. Tätskiktet av polyuretan ser också till att vatten, frost eller fukt inte kommer att kunna tränga in i byggnaden eller huset. Vatten-, frost- och fuktskador undviks och därmed kan tätskiktet bespara dig både problem och pengar i det långa loppet.

Kan takfärg läggas ovanpå takpapp?

Man kan absolut lägga takfärg ovanpå takpapp. Ditt gamla takpapp ska först rengöras, varefter man applicerar en universal primer och därefter flytande gummitak i två omgångar. Läs mer om hur det görs här.

Få en offert på takmålning utan förpliktelser

​Få en offert helt utan förpliktelser på takmålning och få ett tak med en beräknad livstid på hela 25 år. Priset ligger på cirka knappt 250-300 kronor per m2, där du får ett slitstarkt kvalitetstak så du aldrig behöver bekymra dig om läckage igen.